Bir web sitesi hazırladınız ve sitenizi yayına alarak dünyaya açmak istiyorsunuz. İşte tam olarak bu noktada iki şeye ihtiyacınız var. Bunlardan birisi domain, diğeri ise hosting‘dir. Bir web sitesini bir inşaat gibi düşünecek olursak, hosting bu inşaatın arsasıdır diyebiliriz.
Domain nedir? başlıklı makalemde, domainin ne olduğu, nasıl ve nerelerden alınabileceği, nasıl yönetilebileceği hakkında tüm bilgileri paylaştım. Domaini nasıl satın alabileceğinizi öğrendiğinize göre gelelim hosting ile ilgili merak edilen soruların cevaplarına..
Bu yazımızda, hosting nedir? , hosting seçerken nelere dikkat etmek gerekir? , hosting nerelerden alınır? , hosting yönetimi nasıl olur? gibi konulara açıklık getireceğiz.
Hosting (Barındırma) Nedir?
Bir web sitesinin internet ortamında erişilebilir olması için bir bilgisayarda yüklü olması gerekir. Bu siteye 7/24 sürekli erişilebiliyor olmamız gerektiğini düşünecek olursanız, sitenizin yüklü olacağı bu bilgisayarın devamlı olarak çalışır durumda ve internete bağlı olması gerektiğini tahmin edebilirsiniz. Söz konusu şartlar altında çalışacak olan bir bilgisayarında yüksek özelliklere sahip olması gerektiğini düşünecek olursanız, böyle bir işlemi evde veya ofisinizde kendi imkanlarınızla yapmanızın ne kadar maliyetli olacağını da tahmin edebilirsiniz. İşte bu durum satın alınacak olan bir hosting hizmeti ile aşılabilir. Web hosting hizmeti , bahsettiğimiz özelliklere sahip, güçlü bir bilgisayardan alan kiralayarak sitenizi çalıştırmak anlamına gelmektedir.
Hosting (barındırma) hizmeti için kısaca, yayınlanmak istenilen bir web sitesi sayfalarının, resimlerinin ve dökümanlarının, internet kullanıcıları tarafından kesintisiz bir şekilde erişilebilir olması için bir bilgisayarda tutulmasıdır diyebiliriz.
Hosting hizmetinin kalitesi, SEO (arama motoru optimizasyonu) açısından da oldukça önem taşımaktadır. Özellikle Google sitenin barındırıldığı sunucuyu didik didik incelemektedir. Hosting hizmetinin kalitesi, sitenin açılma hızı, sunucuda zararlı yazılım olmaması gibi etkenler ile belirlenir ve bu etkenler Google’da üst sıralara çıkma konusunda oldukça büyük bir etkendir.
Ayrıca kurumsal firmaların günümüzde sıkça tercih ettiği @domain.com (info@www.batuhanozyavru.com.tr vb.) uzantılı kurumsal e-mail hesaplarını kullanabilmek de yine hosting hizmeti satın alarak mümkün olacaktır.
Günümüzde hosting hizmeti veren firmalardan bir çok çeşit hosting hizmeti satın alabilirsiniz. Tek bir site çalıştıracaksınız veya birden fazla site çalıştıracaksanız gibi gibi durumlar için farklı hosting paketleri bulunmaktadır. Bu hosting paketlerinin neler olduğunu öğrenmek için yazının devamına göz atabilirsiniz.
Hosting Çeşitleri Nelerdir?
Yeni bir hosting satın alacak kişiler için en karmaşık sorulardan birisi hangi çeşit hosting’i satın alacağıdır. Aslında bu sorunun cevabı oldukça basittir. Web sitesi hazırlanırken kullanılan yazılım teknolojisine göre iki çeşit hosting vardır:
Linux Hosting
Linux hosting , hizmetin sağlandığı sunucuda işletim sistemi olarak linux kurulu olduğu anlamına gelir. Linux web hosting, yüksek performanslı, stabil ve güvenilir bir hosting hizmetidir. PHP yazılım dili ile geliştirilen siteler için bu hosting türü kullanılmalıdır. Linux hosting üzerinde Javascript , Java gibi yazılımlarda sorunsuz çalışmaktadır.
WordPress , Joomla ve Drupal gibi içerik yönetim sistemi (CMS) sitelerde PHP ile yazılmış olduğundan, bu yazılımları kullanan kişilerinde tercih etmesi gereken hosting Linux Hosting’dir.
Linux hosting ayrıca MySQL veritabanı bulundurmaktadır.
Windows Hosting
Windows hosting , hizmetinin sağlandığı sunucularda da windows işletim sistemi bulunmaktadır. Bu hosting türü, ASP , ASP.Net programala dili ile geliştirilen siteler için tercih edilmelidir. Windows hosting üzerinde PHP siteleri çalıştırmak mümkündür ancak bu pek tavsiye edilmez. Çünkü bir çok sorun yaşanılması çok yüksek ihtimaldir. Javascript , Java gibi yazılımlar windows hosting üzerinde de sorunsuz bir şekilde çalışmaktadır.
Veritabanı olarak, MS Access, MsSQL kullandıysanız tercihinizin windows hosting olması önerilen tercihtir.
Hosting hizmeti satın alırken, ihtiyaca en uygun hosting’i tercih etmek gerekmektedir. Çünkü bu hizmet gereğinden fazla alınacak olursa oldukça maliyetli olabilir.
En uygun hosting paketini seçerken bilmemiz gereken faktör, hosting çeşitlerinin neler olduğudur. Gelin hosting paketlerinin özelliklerini tanıyalım.
Paylaşımlı Hosting
Paylaşımlı hosting , adından da anlaşılacağı üzere bir sunucu üzerinde birden çok hosting hizmetinin verilmesi anlamına gelmektedir. Bu tür barındırma hizmetlerinde tek bir sunucu üzerinde birden çok site barındırılır. Barındırılacak site (hosting hizmeti) sayısı, sunucunun bant genişliği ve fiziksel gücüne göre belirlenir. Tabiki bu sizin hosting seçerken dikkat edeceğiniz bir unsur değildir. Sadece bilginizin olması için belirttiğim bir nokta.
Hosting hizmeti satın alacağınız firmalar, bu iş için kullandıkları sunucularda gerekli özellikleri bulundurmaktalar. Bir sunucu üzerinden tek tek hosting hizmeti satmaktalar. Düşük bütçeli web siteleri için bu hosting türü tercih edilir çünkü, paylaşımlı hosting paketlerinin belirli limitleri vardır ve bu limitler büyük çaplı web siteleri, sosyal ağlar vb. projeler için yeterli olmaz. Kurumsal web siteleri , kişisel blog siteleri gibi projeler için paylaşımlı hosting hizmeti tercih edilebilir. Zaten bu hosting çeşidi günümüzde en çok satın alınan hosting hizmetidir.
# Paylaşımlı hosting hizmeti, sunucu yönetimi bilgisi gerektirmez.
# Düşük maliyetlidir.
Reseller Hosting
Reseller hosting , yine paylaşımlı hosting sunucularından sunulan bir hizmettir. Paylaşımlı hosting üzerinden alacağınız reseller hosting ile size belirtlenen bir limit dahilinde birden fazla site çalıştırma imkanınızın olmasıdır. Bu hosting paketi, bayi hosting olarak da tanımlanmaktadır. Reseller hosting paketi satın aldığınızda kendinize ait alanın içinden hosting satışı da yapmanız mümkündür. Diyelim ki 5 site barındırabileceğiniz bir hosting satın aldınız ve 2 adet site yaptınız. Kalan 3 sitelik alanınızı bir başkasına satabilirsiniz. Genellikle web tasarım işini meslek olarak yapan kişiler birden çok site çalıştırdıkları ve destek verdikleri için reseller hosting hizmetini tercih ederler. Reseller hosting birden fazla site çalıştırmaya imkan sağladığı için tek bir site çalıştırılan hosting paketlerine göre biraz daha maliyetlidir.
# Reseller hosting hizmeti, sunucu yönetimi bilgisi gerektirmez.
# Düşük maliyetlidir.
VPS Hosting
VPS hosting (Virtual Private Server) hizmeti ile yine sunucuyu birden çok kullanıcı ile paylaşımlı olarak kullanırsınız ancak web hosting sağlayıcınız sunucu üzerinde size ayrı bir kısım hazırlar. Yani yine paylaşımlı bir hosting hizmetine sahip olursunuz ancak, sunucu üzerinde belirli miktarda işlemci gücüne ve hafızaya sahip olursunuz. Bu hizmet biraz daha kapsamlı projelere çözüm sunmak için tercih edilir ama özel olan bir hizmet takdir edersiniz ki diğer hosting hizmetlerine göre biraz daha maliyetli olacaktır.
VPS Hosting Artıları
# Özel bir sunucuya göre sadece alan almak daha ekonomik olacaktır. Tabiki bu ihtiyaçları karşıladığı durumlarda tercih edilebilir.
# Sunucuya root erişimi imkanı bulunmaktadır.
# Kolay ölçeklenirlik imkanı bulunmaktadır.
# Yüksek kişiselleştirme seçenekleri bulunmaktadır.
VPS Hosting Eksileri
# VPS hosting hizmeti, sunucu yönetimi bilgisi gerektirir.
# Paylaşımlı hosting hizmetine göre biraz daha maliyetlidir.
Cloud Hosting
Cloud Hosting (Bulut Hosting) en güvenilir hosting hizmetlerinden biridir. Cloud hosting hizmetinde, barındırma hizmeti aldığınız firma size bir sunucu kümesi sağlar. Bu küme sayesinde dosyalarınız birden çok sunucuda kopyalanır. Böylelikle siteniz sunucuda oluşacak hatalardan etkilenmez. Sunuculardan birisinde hata olduğunda veya sunucu erişilemez olduğunda, bir diğer sunucu devreye girer ve siteniz kapalı kalma sorunu yaşamamış olur. Bu durum, SEO (arama motoru optimizasyonu) açısından da oldukça önem taşımaktadır.
Cloud Hosting Artıları
# Neredeyse sıfır kesinti (web site downtime) sorunu yaşarsınız.
# Siteniz sunucu kaynaklı sorunlardan etkilenmez.
# Bulut hizmetinde talebe uygun miktarda kaynak ayarlanır ve ona göre bir maliyet oluşturulur.
# VPS Hosting’e göre daha fazla ölçeklenirlik imkanı bulunmaktadır.
Cloud Hosting Eksileri
# Yüksek maliyetlidir.
# Root erişimi her zaman sunulmaz.
Radyo Hosting
Radyo Hosting , shell firmaları tarafından online olarak radyo yayını yapmanızı sağlayan bir hosting çeşitidir. Özellikle sohbet sitelerinde chat sırasında müzik dinlemek için kullanılmaktadır. Radyo hosting hizmeti ile ilgili çok detaya girmeyeceğim.
WordPress Hosting
WordPress Hosting hizmeti, wordpress ile site yapan veya yapacak olan kişilerin işlerini kolaylaştırmak adına oluşturulmuş bir hizmettir. Çoğu hosting firmasından bu hosting hizmetini satın alabilirsiniz. WordPress hosting, tek tık ile wordpress kurulumu imkanı sağladığı gibi, wordpress eklenti ve temaları ile ilgili de yardımlar ve kolaylıklar içermektedir. Ayrıca wordpress sitelerin daha performanslı çalışmasını sağlarlar. Bu hosting türü genellikle paylaşımlı hosting hizmeti ile sağlandığı için düşük maliyetlidir. WordPress hosting hizmeti linux sunucular üzerinden sağlanır.
WordPress Hosting Artıları
# Kolay WordPress Kurulumu imkanı sağlar.
# WordPress siteler için oluşturulmuş güvenlik önlemleri ve performans farkı sağlar.
# Kolay kullanımlıdır, yeni başlayanlar için uygundur.
# Tema ve eklenti yüklenmesi işlemleri için kolaylık sağlar.
# Düşük maliyetlidir.
# Genellikle bu hosting hizmetini satan firmaların teknik destek ekibinde, wordpress konusunda deneyimli elemanlar bulunmaktadır.
WordPress Hosting Eksileri
# Sadece WordPress siteler için kullanılması önerilir. Eğer birden çok siteye sahipseniz ve bu sitelerin tamammı wordpress değil ise tercih edilmesi tavsiye edilmez.
Dedicated Hosting
Dedicated Hosting hizmetini, sizin projenizin ihtiyaçlarına özel olarak kullanacağınız, kendi somut sunucunuz olarak tanımlayabiliriz. Dedicated hosting son derecede esneklik sağlar. Dedicated hosting hizmeti, paylaşımlı bir sunucundan alan almak değil, doğrudan sunucu almaktır diyebiliriz. Bu sayede sunucunuza istediğiniz işletim sistemini kurabilir, istediğiniz yazılımları yükleyebilir ve istediğiniz gibi yapılandırabilirsiniz. Tamamen sizin ihtiyaçlarınıza yönelik hizmet veren bu hosting tabiki yüksek maliyetlidir.
Dedicated Hosting Artıları
# Sunucu yapılandırması ile ilgili tam kontrol imkanına sahip olursunuz.
# Sunucu kaynaklarınızı başka kimseyle paylaşmayacağınız için yüksek güvenilirlik imkanına sahip olursunuz.
# Sunucunuza root erişimi sağlayabilirsiniz.
Dedicated Hosting Artıları
# Dedicated sunucu yönetimi yüksek bilgi gerektirir.
# Yüksek maliyetlidir.
A Class – B Class – C Class IP Hosting Nedir?
SEO (arama motoru optimizasyonu) açısından hostinglerin önemi büyüktür. Hosting’in hızlı çalışması ve güvenilir olması gerektiğinden bahsetmiştik. Paylaşımlı sunucularda bir çok site barındırıldığı için kötü amaçlı yazılımların olduğu sucularda olmamanız gerekmektedir. Çünkü Google, kötü amaçlı yazılım kullanan siteler ile aynı ortamda olursanız sizede kötü çocuk muamelesi yapar.
SEO açısından hosting’in bir diğer etkisi ise sahip olduğu IP adresinin sınıfıdır. Her sunucu bir IP adresine sahiptir. Hosting hizmeti de bu IP’nin altında çalışır. Sunucuların sahip olduğu IP adresleri üç farklı sınıfta gruplandırılır. Bunlar A Class IP , B Class IP ve C Class IP olarak adlandırılırlar. D Class IP ve E Class IP‘lerde vardır ancak ben onlardan bahsetmeyeceğim. Peki nedir bu IP sınıfları;
A Class IP Hosting
A class IP adresleri oldukça zor bulunan bir IP adresleridir. Bu tarz IP’lerin kullanım alanları genellikle büyük projeler veya yüksek yatırımlı girişimlerdir. A class IP, arama motorları tarafından oldukça değerli kabul edilmektedir. Bu sebeple SEO açısından da en değerli IP sınıfı A Class IP‘lerdir. Sayılarının az olması ve SEO açısından değerli olması nedeni ile oldukça maliyetli IP’lerdir.
A sınıfı IP adresleri 2-126 arasında olanlandır. Yani 2 ile 126 arasında başlayan IP adresleridir demek mümkündür. A class IP yapısına örnek vermek gerekirse; 1.0.0.1 – 48.0.0.3 – 126.255.255.254 şeklinde örneklendirebiliriz. Her ağda 1.6 milyon adet bilgisayar bu IP adresine sahip olabilir.
Burada ilk oktet’in 0 ve 127 olma durumları özel durumlardır ve network’te kullanılmazlar. Örneğin 127.0.0.1 yerel loopback adresidir. Dolayısıyla A sınıfı IP adresi kullanılabilecek ağ sayısı 126’dır.
B Class IP Hosting
B class IP hostingler ise A class IP’lere göre daha uygun fiyatlıdır. Fakat B class IP’ler de oldukça iyi index alma otoritesine sahip olduklarından dolayı SEO açısından değerli IP’lerdir. B Class IP hosting’leri genellikle e-ticaret siteleri tercih etmektedir. B Class IP’lerde ilk iki oklet Network ID’yi, diğer iki oklet ise Host ID’yi gösterir.
B Class IP’ler 128 ile 191 arasındadır ve kullanılan subnet mask ise 255.255.0.0 ‘dır. B sınıfı IP adresinin kullanılabileceği ağ sayısı 16.384 ve her bir ağda kullanılabilecek host sayısı ise 65.534’dür. Örnek bir B sınıfı IP adresi 170.62.14.120 olarak verilebilir.
B sınıfı IP adresinin kullanılabileceği ağ sayısı 16.384 ve her bir ağda kullanılabilecek host sayısı ise 65.534’dür.
C Class IP Hosting
C Class IP adresindeki ilk oktet’in değeri 192 ile 223 arasında olabilir ve varsayılan subnet mask değeri ise 255.255.255.0 ‘dır. C Class IP’lerde ilk üç oktet Network ID’yi son oktet ise Host ID’yi belirtir. Örneğin 192.168.10.105 IP adresi C sınıfı bir IP adresidir. Bunu ilk oktetin değerine bakarak çözebiliriz. Bu IP adresinin ait olduğu ağın ID’si 192.168.10 , bu ip adresine sahip cihazın host numarası ise 105’dir.
C sınıfı IP adreslerinin kullanılabileceği ağ sayısı 2.097.152 ve bu ağların herbirinde tanımlanabilecek host sayısı ise 254’dür.
C sınıfı ip’ler en yaygın kullanılan adreslerdir.
D Class IP Hosting
D Class IP‘ler multicast yayını için kullanılan ip adresleridir.
E Class IP Hosting
E Class IP‘ler bilimsel çalışmalarda kullanılan ip adresleridir.
Domain ve Hosting ile İlgili Bilinmesi Gerekenler
Bir web sitesi sahibi olmak isteyenlerin hiç bir konuda fikri olmasa bile muhakkak bilmesi gereken husus domain ve hosting hizmetinin ne olduğudur. Çünkü piyasada web tasarımcısı olarak hizmet veren firma veya kuruluşların çoğu bu iki hizmet ile ilgili bir çok kişiyi mağdur etmişlerdir.
Benim tavsiyem web sitesi yaptıracak olan kişilerin, yazılım destek hizmetini kimden alırlarsa alsınlar, domain ve hosting hizmetini mutlaka ilgili firmalar üzerinden bizzat kendi adlarına satın almaları yönündedir. Çünkü;
Domain – bir web sitesinin adıdır. Bu ad önemlidir. Çünkü bir çok yerde reklamını yaparsınız, Google ve diğer arama motorları sizi bu isimle tanır, kullanıcılar sizi bu isimle tanır. Eğer domain yönetimi size ait olmaz ise, size bu hizmeti satın alan kişinin ortadan kaybolması veya ihmalkarlığı bu ismi kaybetmenize sebep olur ve bu kaybı telafi etmek oldukça zordur.
Hosting – ise web sitesinin kaynak dosyalarının barındırıldığı alandır. Siteniz bu alanda yüklüdür. Yine aynı şekilde hosting hizmeti bizzat sizin elinizde olmaz ise sitenizi kaybedebilirsiniz ve bunun telafisi çok zor olur.
Web sitesi yaptıracak olsanız dahi en azından domain ve hosting hizmetinizi kendiniz satın alın derim. Ayrıca bu ikiliyi kendiniz satın alırsanız emin olun daha az para ödersiniz. Çünkü piyasadaki art niyetli insanların tuzağına düşebilirsiniz. Domain ve hosting ödemeleri her sene yapıldığından, senesi dolmuş ödeme zamanı gelmiş olduğu durumda size bu hizmeti satın alan kişinin söylediği parayı vermek zorunda kalabilirsiniz. Ancak hizmetler sizin kontrolünüzde olursa, hem gerektiği kadar para ödersiniz, hemde kaybetme riskiniz ortadan kalkmış olur. Ne yazık ki bu konularda bilgi sahibi olmayanların, art niyetli kişiler tarafından çok kez üzüldüğüne çok kez şahit olmuş olduğum için sizi özellikle uyarmak istedim bu konuda.
Hosting ile İlgili Bilinmesi ve Dikkat Edilmesi Gerekenler‘i toparlayacak olursak;
# Hosting hizmeti kaliteli olmalıdır.
# Hızlı çalışmalı ve sunucu kötü amaçlı yazılım barındırmamalıdır.
# Güvenilir olmalıdır.
# Hosting hizmetinin yenileme (ödeme) zamanları unutulmamalıdır.
# Hosting hizmeti birinci elden sitenin sahibi tarafından satın alınmalıdır.
# Hosting bilgilerinin güvenilmeyen kişilerle paylaşılmaması gerekmektedir.
# SEO açısından Türkiye Lokasyonlu hosting tercih edilmelidir.
Hosting Satın Alma
Artık hosting seçerken nelere dikkat etmek gerekir biliyorsunuz. Yazdığım bilgiler ile kendi barındırma hizmetinizi satın almak için biraz fikrinizin oluştuğunu umuyorum. Piyasada bir çok hosting firması bulunmaktadır. Bir çok firmanın da bir çok fiyat tarifesi bulunmaktadır. Hosting satın alırken fiyattan ziyade öncelikle hizmeti sağlayan firmaların güvenilirliği ve kalitesini göz önünde bulundurulmalıdır. Ucuz etin yahnisi yavan olur sözü bu durum içinde geçerlidir. Ben yıllardır bu işlerin içinde birisi olarak sizlere bir kaç firma önereceğim. En azından doğru seçim yapmanıza yardımcı olabilmek adına kendiminde çalışmakta olduğum firmaları sizlerle paylaşmak istiyorum.
Tavsiye Edilen Hosting Firmaları
Hosting satın alırken tercih etmeniz için benim tavsiye edebileceğim firmalar:
# Hosting.com.tr
# Güzel Hosting
# Natro
# Turhost
Aynı şekilde domain satın alırken de bu firmaları tercih edebilirsiniz. Domain Nedir? başlıklı yazımda domain ile ilgili bilmeniz gereken herşeyi bulabilirsiniz.