External Nedir?
Bildiğiniz gibi html kod yapısı içerinde bulunan target=”_blank” komutu ile farklı bir sayfaya link verirken bu sayfanın yeni bir sekmede açılmasını sağlarız. External, rel=”external” kullanımı da target ile aynı işlevi görmektedir. Aralarındaki fark ise external’in son web teknolojilerine uyumlu olmasıdır.
External kodunu da nofollow yapmak mümkündür. Bunu yapmanın yolu ise rel=”external” koduna nofollow eklemektir;
rel=”external,nofollow”
Target Nedir?
Target kodu, linke tıklandığı zaman, açılacak olan sayfanın nasıl açılacağını belirten koddur. Targeti’in nitelikleri arasında _blank, _parent,_ self, _top, framename seçenekleri bulunmaktadır. Target nitelikleri ile ilgili detaylı bilgi için tıklayın.
Ancak en yaygın kullanılan target kodu _blank olup, sayfanın yeni bir sekme veya pencerede açılması sağlanır. Gelişen yeni güncel web teknolojileri artık target kullanımını onaylamadığı için SEO açısından rel=”external” kullanılması gerekmektedir.
Target ile External Arasındaki Farklar Nelerdir?
Target kodu eskiden beri kullandığımız ancak eski ve önemini yitirmiştir bir koddur ve w3c standartlarına uymamaktadır. Bu sebeple artık yeni pencere açarken external kodu tercih edilir.
Target yerine external kullanımı neden gereklidir?
Target ve Extarnal kullanımlarına örnek vermek gerekirse;
Eski Kod
<a href="https://www.batuhanozyavru.com.tr" target="_blank">İzmir Web Tasarım</a>
Yeni Kod
<a href="https://www.batuhanozyavru.com.tr" rel="external">İzmir Web Tasarım</a>
“rel” komutunun asıl amacı sayfaları yeni sekmede açmak olmadığı için bu kodu direkt olarak kullanırsanız sitenizde çalışmadığını görürsünüz. Bu kodun çalışması için ise Javascript kodları eklemeniz gerekir.
function DisBaglantilar() { if (!document.getElementsByTagName) return; var linkler = document.getElementsByTagName("a"); var linklerAdet = linkler.length; for (var i=0; i<linklerAdet; i++) { var link = linkler[i]; if(link.getAttribute("href") && link.getAttribute("rel") == "external") { link.target = "_blank"; } } }window.onload = DisBaglantilar;
Belirttiğimiz bu Javascript kodu ile rel=”external” komutunun çalışmasını sağlayabiliriz. Kodu sitemizin js dosyalarına veya çalışmasını istediğimiz sayfanın içerisine tagı arasına koyabiliriz.
WordPress kullananlar ise şuradaki adreste bulunan eklentiyi kurup external kullanımı eklenti ile aktif edebilirler.
Böylelikle rel=”external” koduna linkin yeni sekmede açılması görevini vermiş oluruz.
Bu yazıda target ile external’ı açıklayarak neden target yerine external kullanmalıyız sorusunu yanıtladım. WordPress ile ilgili çeşitli rehberler için WordPress destek ihtiyacınız için benimle iletişime geçebilirsiniz.